Δημήτρης Καρασάββας - Μια κριτική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Παπαστεργίου Furor Scribendi




ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μανία Γραφής

Μία βαθιά και κυριαρχική ανάγκη, που μετατρέπεται σε πηγαία δύναμη, ωθεί τον Ποιητή Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου στην εκφραστική περιπέτεια της γραφής. Στην δεύτερη Συλλογή του «Furor Scribendi» (Εκδ. «Ars Poetica», Βέροια 2013), το αποτύπωμά του, ακόμη πιο ευδιάκριτο, επιβεβαιώνει την ιερή μανία που μετουσιώνεται σε δημιουργική δύναμη.
Γιατί, όπως και να μεταφραστεί το «furor», είτε ως μανία και πάθος, είτε ως ενθουσιώδης έμπνευσις ποιητού, δίπλα στο «scribendi», μπορεί να δέσει με την γραφή, την περιγραφή και την διήγηση. Αυτό ακριβώς πετυχαίνει ο Δ. Γ. Παπαστεργίου, στην δεύτερη Συλλογή του, όπου η ποιητική γραφίδα του, με έξοχο τρόπο, περιγράφει και διηγείται την περιπέτεια της γραφής.
Χωρισμένη σε δύο ενότητες η Συλλογή «Furor Scribendi», αναδεικνύει την περιγραφική δεινότητα του Δ. Γ. Παπαστεργίου. Στην πρώτη, «Ένα Σμήνος Ποιήματα», οι λέξεις νοηματοδοτούνται μέσα από την γνώριμη ποιητική γραφή, με τον άριστο χειρισμό τους. Στην δεύτερη, «Ελαφρύ Πεζικό», ο Ποιητής, επίσης άριστος χειριστής της πρόζας, περιγράφει με την έξοχη ποιητική γραφίδα του μικρές ιστορίες με πλατιά και βαθιά νοήματα. Ο αναγνώστης, μπορεί να κατανοήσει, ότι η «Μανία Γραφής» του Δ. Γ. Παπαστεργίου, είναι μία ποιητική αποκάλυψη που ζητά την συνεύρεση του Ποιητή με τον Αναγνώστη.
Ο Δημήτρης Γ. Παπαστεργίου, και στην νέα του Συλλογή, κτίζει τον ποιητικό του λόγο με το προσωπικό ύφος, δίνοντας στην ποίησή του ένα ξεχωριστό χρώμα, μετατρέποντας την έτσι σε ζωγραφικό πίνακα, που με την εναλλαγή των συναισθημάτων, οι λέξεις αποκτούν πια το βαθύτερο νόημά τους.


Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ

(Δημοσιευμένο στην Ημερισία της Βέροιας) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις