Ιδέες - Προτάσεις για το Λογοτεχνικό Καφενείο

Αγαπητοί φίλοι

σε αυτόν τον ενάμιση περίπου χρόνο που λειτουργεί το Λογοτεχνικό Καφενείο, έχουμε κάνει αρκετές προόδους. Αρχίσαμε αυτοί οι λίγοι της Λογοτεχνικής Ομάδας των ΠΟΦΠΠ από την Πάτρα και σιγά σιγά μαζευόμαστε όλο και περισσότεροι και από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Καθιερώσαμε το Ποίημα της Εβδομάδας, μια μορφή εβδομαδιαίας επικοινωνίας μαζί σας και εκθέτουμε καθημερινά τις αναρτήσεις μας πάνω σε διάφορα θέματα.

Και κάπως έτσι μετά από ενάμιση περίπου χρόνο έχουμε μαζέψει αρκετά κείμενα και αρκετό υλικό. Προέκυψε λοιπόν η ανάγκη μιας κάποιας ταξινόμησης όλου αυτού του υλικού. Για αυτό τον λόγο, θεώρησα καλό οργανώσω την ύλη σε θεματικές ενότητες. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βρίσκουμε ευκολότερα ότι θέλουμε και θα μπορούμε να πλοηγούμαστε αποτελεσματικότερα στις παλιές αναρτήσεις του Λογοτεχνικού Καφενείου.

Θα ήθελα λοιπόν να προτείνω, ο καθένας που θα αναρτά κάτι να φροντίσει να βάζει στην ανάρτησή του την κατάλληλη ετικέτα, για να υπάρχει μια καλύτερη οργάνωση της ύλης και από δω και πέρα. Νομίζω ότι οι προτεινόμενες στήλες (ετικέτες) καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων μας, σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις. Όποιος έχει κάποια διαφορετική γνώμη, ή έχει να κάνει προτάσεις για καινούργιες θεματικές, δεν έχει παρά να τις κάνει είτε δημόσια είτε στο μαιλ του Λογοτεχνικού Καφενείου.

Τέλος θα ήθελα να θέσω ένα ακόμα θέμα για προβληματισμό ή για συζήτηση. Η αρχική σκέψη για την δημιουργία του Λογοτεχνικού Καφενείου ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο, όπου θα μπορούμε να εκθέτουμε τις απόψεις μας για την λογοτεχνία, την τέχνη, το σινεμά, την μουσική, το θέατρο και ότι άλλο μας απασχολεί. Μέχρι τώρα λοιπόν αν και κάναμε κάποιες προσπάθειες για αναρτήσεις που να έχουν ένα χαρακτήρα σχολίου, οι πιο πολλές αναρτήσεις είναι τύπου "έκθεσης", όχι έκθεσής ιδεών, αλλά έκθεσης κειμένων, ποιημάτων κ.τ.λ.

Θα ήταν λοιπόν πολύ πιο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου τουλάχιστον, αν προσπαθούσαμε μέσα από το Λογοτεχνικό Καφενείο, να πούμε την άποψή μας, πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Θέλω να πω ότι γενικά όλοι έχουμε τις απόψεις μας, παγειωμένες ή όχι πάνω σε αυτό ή το άλλο λογοτεχνικό ρεύμα, ή πάνω σε αυτόν ή τον άλλο τρόπο σκέψης. Για να βρισκόμαστε εδώ για να γράφουμε και να αναρτούμε ποιήματα όλοι λίγο πολύ είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Γιατί λοιπόν, να μην εκφράσουμε την σκέψη μας; Γιατί να μην γίνει το Λογοτεχνικό Καφενείο ένας τόπος όπου θα ακουστεί μια διαφορετική φωνή, έξω από τις κατεστημένες απόψεις πάνω στα θέματα που μας απασχολούν. Ο Λέων Τολστόι έλεγε: "Το κακό που έχουν οι νέοι άνθρωποι της εποχής μου, είναι ότι υιοθετούν χωρίς καμία κρίση τον τρόπο ζωής και σκέψης των πατέρων τους. Δεν ψάχνουν να βρουν τον τρόπο ζωής που τους ταιριάζει και να ζήσουν συμφώνα με αυτόν". Έτσι λοιπόν και εμείς γιατί να μην μιλήσουμε με την φωνή μας; Δεν έχουμε τίποτα να πούμε; ή αυτά που έχουμε να πούμε δεν είναι άξια να ακουστούν; ή απλά βουλιάζουμε μέσα στην πλήξη και στην ανία του τρόπου ζωής μας;

Μετά από αυτήν την εκτονωτική θεωρητικολογία έρχομαι σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Μπορούμε π.χ. να έχουμε κριτικές παρουσιάσεις ποιητών, βιβλίων, ταινιών, μουσικών κ.ο.κ. Κριτικές παρουσιάσεις νέων ποιητών, καλλιτεχνών που γνωρίζουμε καθώς και της δουλειάς τους. Μπορούμε να παρουσιάσουμε συνεντεύξεις. και τόσα άλλα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα αυτά θα ταίριαζαν σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό και όχι σε ένα μπλογκ. Εγώ πιστεύω ότι το ένα δεν είναι μακριά από το άλλο. θα μπορούσε π.χ. μια καλή δουλειά και μια καλή οργάνωση ενός μπλόγκ να οδηγήσει σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, και γιατί όχι και σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

Σας αφήνω να σκεφτείτε όλα αυτά και περιμένω τις προτάσεις σας και τις αντιδράσεις σας σε όλα αυτά.

Άντε να κινηθούμε λίγο... γιατί μπορούμε να λογομαχούμε για πολλά και όμορφα πράγματα...

Σχόλια

Ο χρήστης Churchwarden είπε…
Μαζί σου, Τομ.
Ο χρήστης χ.ζ. είπε…
Συμφωνώ κι εγώ Θωμά.
Ο χρήστης castorp είπε…
Για απόψεις, κριτικές κείμενα, χρεώνω 5 ευρώ τη σελίδα, κόβω και τιμολόγιο, δεκτές και πιστωτικές
Ο χρήστης χ.ζ. είπε…
Μεταφορές κάνεις; Θέλω να καθαρίσω την αυλή μου από κάτι μπάζα. Καθαρά είναι.
Ο χρήστης castorp είπε…
Πάρε με τηλέφωνο από βδομάδα, θα μπορώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
geia sas, ematha gia sas apo ti mairi alexopoulou, poy itan stin patra gia to simposio poiisis, kai i opoia moy milise me poli therma logia gia tin parea sas... eyxomai o,ti kalitero... kai pisteyw oti kapoy tha sinantithoume..

giannis xairetakis apo logotexniki omada MELOMA
Ο χρήστης thomas είπε…
αγαπητέ γιάννη

και εμείς θα χαροούμε να βρεθούμε και από κοντά...

θα συνενοηθώ με την μαίρη μήπως και καταφέρουμε να βρεθούμε και δια ζώσης...

τελικά το συμπόσιο...αν και υπέργηρο, φερνει κοντά τους νεαρούς λογοτέχνες :D

Δημοφιλείς αναρτήσεις