Δημήτρης Παπαστεργίου - Furor Scribendi




Δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από την καινούργια συλλογή του Δημήτρη Γ. Παπαστεργίου "Furor Scribendi" που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Ars Poetica. Η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Παπαστεργίου αποτελείται από δύο ενότητες, ένα δείγμα από τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα στο Λογοτεχνικό Καφενείο. Η πρώτη ενότητα "Ένα σμήνος ποιήματα" αποτελείται από ποιήματα σε μικρή κυρίως φόρμα, ενώ η δεύτερη ενότητα "Ελαφρύ Πεζικό" αποτελείται από σύντομα ποιητικά πεζά.

Απολαύστε τα!

Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ



Ο άνθρωπος στάθηκε λίγο να ξαποστάσει.
Απόθεσε το σάκο της μοναξιάς,
το σακίδιο με τα βάσανα,
πήρε μια βαθιά ανάσα
και ξεφύσησε.
Ξαφνικά σηκώθηκε δυνατός βοριάς.
Χαμογέλασε.
Ξαναφορτώθηκε τα σακίδια
και συνέχισε το δρόμο του.
Δεν του φαίνονταν πια τόσο βαριά.


ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ

Στην Αφροδίτη από τη Μήλο

Η διαμονή του Berthold Goethe στο δωμάτιό του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μανία να συλλέγει βιβλία, ταινίες και δίσκους μουσικής.

Αρχικά γέμισε όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια κατασκεύασε τρεις βοηθητικές βιβλιοθήκες οι οποίες κορέστηκαν συντόμως.

Σειρά είχε ο χώρος κάτω απ’ τον ύπνο του κι αφού γέμισε και αυτός, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες στοίβες στις γωνίες που δεν πολυχρησιμοποιούσε. Και η συσσώρευση να συνεχίζεται τοποθετώντας ψηφιακούς δίσκους και βιβλία ανά στήλες που εν τέλει μοιάζουν πολυκατοικίες με ενοίκους προσωπικότητες όπως ο Federico Garcia Lorca, ο Italo Calvino, ο Rory Gallagher και πολλοί άλλοι.

Ζει σ’ ένα δωμάτιο που θυμίζει μινιατούρα ή μακέτα πόλης, με τα οικοδομήματα, τους δρόμους και τις πλατείες της.

Η μινιατούρα μιας πόλης τεχνών και ιδεών που επεκτείνεται συνεχώς, περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο το ζωτικό χώρο του μοναδικού της κατοίκου.

Μα η κουρτίνα είναι μια λεπτομέρεια κλειδί. Η κουρτίνα, καθαρή και προσεκτικά τραβηγμένη, μ’ έναν Τρωικό ήλιο να της χαϊδεύει τρυφερά το ύφασμα, του θυμίζει την παρουσία μιας γλυκιάς, ακάματης κι αεικίνητης οικοδέσποινας. Μιας πρόσχαρης συντρόφου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις